next up previous contents
Volgende: Elektromagentische compatibiliteit. Omhoog: Inleiding EMC Vorige: Inleiding EMC   Inhoudsopgave

Elektromagnetische velden een inleiding.

De hedendaagse maatschappij kan niet zonder elektronica en elektrische systemen. Dit niet zonder kunnen komt al vrij snel tot uiting als de stroom uitvalt, dan zit je zonder PC Tv Koelkast etc m.u.v batterij gevoede apparaten.

Het gebruik van draadloze systemen neemt ook hand over hand toe, een voorbeeld hiervan is dat de bevolking massaal overstapt op persoonlijke communicatie systemen zoals GSM toestellen. Kortom, de moderne mens is min of meer afhankelijk van zijn elektronische systemen. Zo staan de RFID systemen in de aandacht van grote winkelketens, vee wordt al gevoerd op basis van hun RFID, bromfietsen, automobielen etc worden beveiligd. Dit soortsystemen maakt gebruik elektromagnetische velden.

Deze elektromagnetische velden kunnen, in het algemeen, systemen beinvloeden. Zo was er bijvoorbeeld de ramp op de USS Forrestall in 1967. Dit vliegdekschip was op dat moment in de Vietnam oorlog betrokken en er vielen 134 doden door slecht elektronisch ontwerp. Wat was nu het geval een volledig bewapende straaljager die klaar stond. Van één van de geleide wapens was een inspectieluikje niet goed dicht geschroeft. Aan de overkant van het dek stond een F4b straaljager en een monteur schakelede perongeluk de boordradar in. Met als gevolg dat de raket werd afgevuurd en die veroorzaakte diverse explosies en brand.

Een ander wat minder schokkend verhaal zijn de problemen met de eerste citroën met elektronische ontsteking. Door de sterke zenders van Lopik (lang de A2) moest je al bij Jutphaas (nu NIeuwegein) 180 kM/h gaan rijden en te hoogte van de zendmast viel de motor stil en kon je met de koppeling in buiten `bereik' rollen waarna de motor gestart kon worden. Al dit soort zaken getuigen van een matig ontwerp m.b.t. EM velden.

Ook de huidige uitrol van C2000 wordt geplaagd door EM-veld problemen, de gebruikte communicatie apparatuur is niet compatibel met de apparatuur in de ziekenwagens en trauma helicopters.

Een recent geval van biologische effecten op de mens van EM velden zijn deukdijen[5]. In het algemeen wordt er gesproken over velden in plaats van straling. Dit omdat straling een negatieve bijklank heeft. Em velden die wel biologische schade kunnen aanbrengen beginnen bij het infrarode gebied. Overlopend in zichtbaar licht UV en röntgen en daarna de $ \gamma$ straling. $ \alpha {\rm { en }}\beta$ straling zijn deeltjes en blijven dus buiten beschouwing.


next up previous contents
Volgende: Elektromagentische compatibiliteit. Omhoog: Inleiding EMC Vorige: Inleiding EMC   Inhoudsopgave
Cees Keyer 2007-04-10