next up previous contents
Volgende: Opdrachten: Omhoog: Componenten Vorige: Common Mode   Inhoudsopgave

De common mode choke

De choke, het engelse woord voor smoorspoel, wordt gebruikt om zogenaamde common mode stromen een hoge impendantie te laten zien.
Figuur 2.8: De common mode choke.
\begin{figure}\centerline{\hbox{\epsfig{figure=toroid.eps,width=3in}}}\end{figure}

In het figuur 2.8 is een common mode spoel te zien. Een stroom die over beide geleiders binnen komt ziet een hoge impedantie. En voor de differentiaal mode stromen die er door heen gaan wordt een lage impedantie gezien omdat de velden veroorzaakt door de $I_{dm}$ worden opgeheven.

Het zal u opvallen dat de draden niet geïsoleerd lijken te zijn. Dat zijn ze echter wel maar met schellak2.4. Schellak ontleed zijn zijn naam aan een oud woord voor deurbel, schel, en de lak die daar gebruikt bij werd om het spoeltje van de hamer die op de schel sloeg te isoleren. Dit met schellak geïsoleerde draad is niet goed te solderen. Dat lukt wel als je het op een echt aspirientje legt. Het zuur en de hitte lossen de schellak op en dan is het koper soldeerbaar. Paracetemol en andere pijnstillers werken niet.
Tegenwoordig wordt de schellak synthetisch gemaakt. Zo zijn er vele smoorspoelen, Hoogfrequent isolatoren en dergelijk spoelen.


next up previous contents
Volgende: Opdrachten: Omhoog: Componenten Vorige: Common Mode   Inhoudsopgave
Cees Keyer 2007-04-10