next up previous contents
Volgende: Dissipatie in weerstanden Omhoog: De weerstand Vorige: De weerstand   Inhoudsopgave

Weerstand

Wat is weerstand? Weerstand is een behoorlijk complex verschijnsel. Zo zou je het geleerde van het vak signalen 2 kunnen gebruiken om de weerstand formeel af te leiden. Hiervoor wordt verwezen naar [2, pag 11].
De theoretische aspecten van weerstand zijn verder niet echt interessant voor een HBO elektronicus/energietechneut. Het gaat meer om de eigenschappen en waar je op moet letten. Veel elektronici zien een weerstand als weerstand maar helaas is dat niet waar. Een weerstand is niet zomaar een draadje dat niet optimaal geleid, er treden verliezen op, er zijn capaciteiten en inductiviteiten die van de constructie afhangen. In het volgende plaatje is een werkelijke weerstand getekend, wat opvalt is dat de parasitaire eigenschappen direct kunnen worden doorgetrokken naar condensatoren, spoelen en halfgeleiders.
Figuur 2.1: De werkelijke weerstand.
\begin{figure}\centerline{\hbox{\epsfig{figure=Rwerk.eps,width=4in,}}}\end{figure}
De getekende spoel(en) worden veroorzaakt door de aansluitdraden en eventueel de constructie van de weerstand zelf. De condensator door de capacitieve koppeling van de aansluitdraden onderling en ook door de constructie. Zo zal de lezer begrijpen dat een draadgewonden weerstand meer inductie veroorzaakt dan een opgedampte koolweerstand De parasitaire componenten zoals de spoelen en condensator worden genoemd kunnen voor lage frequenties wel buiten beschouwing worden gelaten. Voor hogere frequenties (boven ca 50 MHz) spelen ze echt wel.
next up previous contents
Volgende: Dissipatie in weerstanden Omhoog: De weerstand Vorige: De weerstand   Inhoudsopgave
Cees Keyer 2007-04-10